Uanset hvem vi er, og hvor vi er i vores liv, kan vi sagtens lære at reagere anderledes, end vi plejer, og dermed vil vores omgivelser også begynde at reagere anderledes på os.
Når du læser sætningerne nedenfor, hvad tænker du så?
”Du er ligeglad med mig.”
”Du tænker ikke på andre end dig selv.”
”Du gør, hvad der passer dig hele tiden.”
”Du er så grænseoverskridende. Du tromler bare hen over mig.”
Jeg er sikker på, vi kan blive enige om, at sætninger som disse normalt ikke indgår i en god samtale, men ikke desto mindre er det ofte sådan, vi begynder at kommunikere, når forsvaret sætter ind. Hvilket bare får den anden til ligeledes at reagere med sit eget forsvar, og så er kommunikationen låst.
Dårlig kommunikation er noget af det, som holder relationer i et dysfunktionelt mønster i lang tid. Jo hurtigere man lærer at snakke sammen, desto mere sikkert er det, at man også kan løse den dybereliggende konflikt, som findes i forholdet. Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at når man lærer at kommunikere med udgangspunkt i sig selv og ikke i den anden, så har man allerede løst halvdelen af konflikten.
Vi kender det alle sammen: Vi er blevet sårede, og vi har sagt de samme ting igen og igen, men det er, som om ingen hører os. Vi bliver overvældet af alle de her gamle, uforløste følelser, og vi begynder at kommunikere uden at tage vare på os selv eller den anden i samtalen. Når vi er faldet ned igen, ærgrer vi os over den måde, vi fik sagt tingene på, og vi kan godt mærke, at vi har overtrådt en grænse, selv om det egentlig ikke var det, vi ønskede.
Råd til bedre kommunikation
- Tænk over din timing. Vent med at tage de svære samtaler, til du lige har samlet dig og overvejet, hvad det egentlig er, du føler dig utryg ved – hvad har du brug for? Giv dig selv tid.
- Vær opmærksom på, at meget af den storytelling, der kører i dit hoved, er stemmer fra fortiden, og de har ikke noget med lige nu at gøre. Din opgave er at være til stede i nuet.
- Øv dig i at stille spørgsmål til den anden og lytte til svarene. Så sænker han eller hun måske også sine parader. Og måske vil du finde en større styrke i dig selv, hvis du tør tænke tanken, at jo, det kan faktisk godt være, du har taget fejl.
- Autenticitet er nøgleordet for den måde, du skal kommunikere på. Øv dig på at bringe dig selv og dine usikkerheder og sårbarheder på banen. Det fører nemlig som regel til, at vi bliver mødt meget mere, som vi ønsker, af den anden. Autenticitet afvæbner.
- Tag udgangspunkt i dig selv: Hvad føler du? Hvad tænker du? Hvorfor reagerer du, som du gør? Tal om, hvad der sker i dig, i stedet for at gisne om den andens motivationer. Min huskeregel er, at jo sværere en samtale er, desto vigtigere er det, at vi indleder alle sætninger med ”Jeg …” og ikke ”Du …”.